Over ons
Over ons
Taiga School

Duurzaam

De balans tussen mens en natuur!
Taigaschool is duurzaam.

Een goede balans tussen mens en natuur. Dat is wat wij de gasten van de Taigaschool willen meegeven. Maar binnen de Taigaschool is dat ook ons streven. De wereld verandert snel, en die veranderingen brengen vaak grote milieutechnische uitdagingen met zich mee. Samen met onze gasten nemen wij onze verantwoordelijkheid en gaan de uitdaging aan om onze footprint zo klein mogelijk te houden. We zoeken naar de juiste balans tussen input en output, zodat niet alleen wij, maar ook toekomstige generaties mogen genieten van de natuur waar wij zo van houden. En waar iedereen onlosmakelijk mee verbonden is.

Energie

Duurzaam warm zijn in het arctische gebied is een uitdaging. Die zijn wij aan gegaan door stroom op te wekken door middel van zonnepanelen. Warmte wekken we op met behulp van biomassa-kachels, die op hun buurt ook het water voor de cv verwarmen. Zo blijven de vele ruimtes in de Taigaschool heerlijk warm. In de woonkamer en eetkamer maken we gebruik van een houtgestookte open haard én een Bullerjan houtkachel voor de authentieke geur en het gezellige geluid van een knapperend haardvuur. Als de gasten niet in deze ruimtes verblijven, maken we gebruik van de cv die wordt verwarmd door geperste, duurzame houtpellets uit Finland.

Voeding

Finnen nemen eten heel serieus. Van oudsher is Finland een rurale samenleving en leefde men voornamelijk van wat de natuur te bieden had. Die band met de natuur zijn de Finnen nooit kwijt geraakt. Ze groeien op met een brede en diepe kennis van de natuur en weten hoe ze eetbare planten, bessen en paddenstoelen kunnen herkennen. In Finland heerst het ‘everyman’s rights’: iedereen mag vrij plukken – met uitzondering van een paar gebieden als natuurgebieden en militaire zones. Het land wemelt dan ook van het ‘superfood’; aromatische en voedselrijke producten, van bosbessen tot hanenkamzwammen. Als Taigaschool dragen we ons steentje bij aan het verminderen van de footprint door te kiezen voor duurzaam en verantwoord geproduceerd voedsel. We zoeken samen met onze gasten naar voedsel en kruiden in het oerbos en vangen vis uit Lake Kitka, die wij in onze rookoven voor u bereiden. Vlees komt u in onze keuken niet tegen. Wij maken alles zelf en houden rekening met eventuele allergieën.

Afval

Omdat de producten die de Taigaschool gebruikt voornamelijk van biologische en streekgebonden oorsprong zijn, kan het afval dat hieruit voortkomt voor het overgrote deel gecomposteerd worden. De compost wordt vervolgens gebruikt voor onze eigen kassen en moestuinen. Uiteraard scheiden wij plastic en glas. We werken aan een plan om de komende jaren steeds minder afhankelijk te zijn van geleverd voedsel door daar waar mogelijk zelf te produceren. Dat komt niet alleen de smaak en voedingswaarde van de producten ten goede, het draagt vooral bij de balans tussen mens en milieu waar wij met zijn allen naar streven.
National Parks

Introductie

Taiga

Geografie